Uskrsnja jaja

U Sremu se preduskršnji i uskršnji običaji razlikuju u mnogo čemu kod pravoslavnih i katoličkih vernika, ali i unutar jedne religije i naroda, pa čak i od sela do sela, zavisno od kraja.

Kustos Muzeja Srema u Sremskoj Mitrovici, etnolog Jovanka Dražić, kaže da se običaj bojenja jaja, koji se održao do danas, vezuje za Veliki petak i Veliku subotu.

- U mnogim sremskim mestima na Veliki petak jaja su bojena samo u ljuskama od luka, odnosno žutu boju, a tek sutradan u druge boje, najčešće crvenu i plavu – kaže Jovanka Dražić i dodaje da kolekcija uskršnih jaja u etnografskoj zbirci Muzeja Srema, prikupljenih kod srpskih, rusinskih i hrvatskih porodica, prikazuje različite ornamente i tehnike ukrašavanja uskršnjih jaja a neka od njih, pribavljena pre pola veka, predstavljaju izuzetne uzorke narodne umetnosti. Pored bojenja jaja, na Veliku subotu su žene nekada mesile uskršnji kolač okruglog oblika koji je u sredini imao jedno celo jaje, najčešće neobojeno.

Narod u Sremu je na Uskrs odlazio u crkvu na jutrenje, zvona su se oglašavala, a mladići pucali prangijama. Po povratku sa jutrenja, pripreman je bogat doručak, a mnogi bi se tada prvi put omrsili posle dugog posta. U Sremu su jeli šunku i kuvana, bojena jaja koja su i pripremama za taj dan. Bojenim jajima su se posebno radovala deca. Ona su obilazila rođake i komšije i svi su ih darivali šarenim jajima. Pokloniti nekome bojeno jaje na Uskrs, znak je poštovanja, ljubavi i dobrih želja. U nekim mestima su deci trljali obraze crvenim jajetom, da budu zdrava i rumena, negde su se ljudi umivali u vodi u kojoj je potopljeno crveno jaje.

Uskrs se praznovao tri dana, a pored niza običaja, najznačajniji je bio masovni odlazak na groblje. U nekim krajevima to je drugi, a u nekim krajevima treći dan Uskrsa.

Preuzeto: Sremske novine

Grgurevci

 

Seosko turističko domaćinstvo TV WiFi

 
◄◄
►►
mart 2019
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Grgurevci

Fond Turistički klaster Srem

Zvanicna prezentacija grada Sremska Mitrovica

Nacionalna sluzba za zaposljavanje

Vlada APV

Master plan održivog razvoja Fruške Gore

Master plan odrzivog razvoja Fruske Gore

logo footer Izrada sajta Informatics Business Solutions - Sva prava zadrzana