Etno kuća Majka Angelina u Grgurevcima je kuća koja je sačuvana u izvornom stanju i predstavlja primer brojnih kuća kakve su se nekada gradile po celom Sremu. Sagrađena je od naboja, ali je šezdesetih godina dvadesetog veka zbog pada ulične fasade renovirana kako bi se produžio vek njenog postojanja. Ipak, dobar deo kuće je sačuvan u izvornom stanju kao i podrumski prostor i dobar deo nameštaja. Počelo se od projekta uređenja etno sobe gde je Grad Sremska Mitrovica dao podršku, da bi se iz dana u dan etno kuća Majke Angeline pretvorila u etno zdanje u kojem se okupljaju mnogobrojni umetnici, slikari, pisci, sportisti, đaci, nastavnici, učitelji, turisti i mogi drugi. Održane su likovne kolonije, pesnički susreti, radionice za decu, gostovanja sportista, raznih udruženja, ekologa, seminari i posete turista iz raznih krajeva sveta. Etno kuća Majka Angelina je kategorizovana sa dve zvezdice i ušla je u master plan Vojvodine kao kulutrno-istorijsko nasleđe, uvrštena je u turističku ponudu i nalazi se na turističkoj karti Grada Sremska Mitrovica. Etno kuća Majka Angelina se trudi da svakodnevno afirmiše sremsko selo i njegovu kulturnu baštinu.

Etno kuhinja

U etno kuhinji mogu da se vide stari, očuvani predmeti čiji je najveći deo Majka Gina je donela u miraz 1947. godine kad se udala. U kuhinji se nalazi očuvani kredenac, stolarske izrade, u kom se drži posuđe koje je austro-ugarskog porekla i stalak za zimnicu gde se čuvaju domaći proizvodi Etno kuće kao što su ajvar, džemovi i domaći sokovi. Od starog nameštaja tu se nalazi i krevetac za dete (kinderbet) zajedno sa tepihom na zidu sa motivima iz Crvenkape U proširenju kuhinje nalazi se mala prostorija u kojoj se čuvaju vezovi i ručni radovi koji su štafir majke Gine, odnosno koje je ona dolela u miraz kada se udala. S obzirom da su Grgurevci dosta nastradali u ratu, dosta toga je izgorelo, ali ono što je ostao se pažljivo čuva. Tu su takođe ručno šivene zavese, peškiri i torbe. Od autentičnih predmeta prostoriju krase i Sveto pismo, album sa slikama Majke Gine i njene porodice kao i mašina za šivenje stara 108 godina.

Etno spavaća soba

U etno spavaćoj sobi se nalaze krevet za roditelje, krevet za dete i kolevka za bebu. Krevete krasi posteljina i jastuci ručne izrade koji je devojački miraz. Zidovi su ukrašeni šarama koje su autentične za sremske kuće. Na njima se nalaze stare slike Majke Gine i deda Ilije kao i vlasnice kuće, njihove ćerke Milke. Posetioci ovde mogu da vide Sveto pismo iz 1871. godine.

Etno galerija

Etno galerija Etno kuće je smeštena u štali u kojoj su se čuvali konji, krave i telad. Zidovi prostorije su ukrašeni mnogobrojniim umetničkim delima slikara koji su uživali slikajući u ambijentu Etno kuće. Galerija svojom raznolikošću i prijatnim ambijentom privlači mnoge posetioce tako da se danas tu održavaju brojne sednice udruženja, sastanci i seminari. Ovde su takođe izloženi suveniri kao i ručni radovi umetnika. Ambijent ove prostorije krase i gnjezda lasta na plafonu.

Etno podrum

Etno podrum je lična karta kuće. Star je vek i po i sagradili su ga logoraši. U podrum svi vole da dođu i uživaju u vinu sa padina Fruške Gore. Deda Ilija, muž Majke Gine, je bio vinogradar i u podrumu se nalazi njegova burad. Posedovao je vinograde sa preko 5 hiljada čokota grožđa. Poznato je da su Grgurevci i Fruška gora povoljno podneblje za sađenje grožđa i gotovo da nije bilo kuće u Grgurevcima koja nije imala svoje vino. Podrum se zove Deda Ilijino parče raja jer je podrum bio njegov omiljeni kutak kuće u kom je provodio najviše vremena.

Etno dvorište

Etno dvorište sa svojim ruralnim ambijentom je omiljeno mnogim posetiocima. Njegov centralni deo krase dud i kruška karavanka, vek i po stara, od koje se pravi džem. Zelenilo dvorišta upotpunjuju vinova loza i dunje. Postoji bunar dubine 26 metara, izrgađen 1959. godine, koji je još u funkciji, izgrađen od strane deda Ilije, gazde kuće. Pored bunara nalazi se fontana u koju deca vole da ubacuju novčiće i zamišljaju želje. Mali objekat u sklopu pušnice je preuređen u suvenirnicu. U ekonomskom delu dvorišta  nalazi se ambar u kojem se skladištio kukuruz, a danas se on koristi kao prostor za sedenje. Tu se nalazi postavka iz organske bašte Etno kuće, luk, paprika, ukrasne tikve. Pomoćni ambar za kukuruz se danas koristi za skladištenje sena. U okviru dvorišta nalazi se i svinjac sa valovima, koji ima preko 80 godina i izgrađen je od armiranog betona što je doprinelo da i dan danas odoleva zubu vremena. Takođe, mogu da se vide i stari alati kao što su ručni krunjač kukuruza, jaram, plug. U bašti se posađene tikve od kojih se prave suveniri za prodaju i izložbe. Dvorištem slobodno šetaju petao i kokoške, kao i pas Lena. 

Grgurevci

 
 

Seosko turističko domaćinstvo TV WiFi

 
◄◄
►►
mart 2019
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

logo footer Izrada sajta Informatics Business Solutions - Sva prava zadrzana