predavanje Upoznajmo biodiverzitetU Etno kući Majka Anegelina se u martu 2012. godine održalo predavanja za učenike Osnovne škola “Boško Palkovljević Pinki” iz Sremske Mitrovice, Grgurevaca i Šuljma pod nazivom “Upoznajmo biodiverzitet”. Osnovci su imali prilike da se upoznaju sa ekologijom i zaštitom životne sredine. Naučili su nešto više o posmatranju prica, leptira i gljiva. Predavač je bio dipl. ekolog Marko Cvijanović koji je prilagodio predavanje njihovom uzrastu i na zanimljiv i edukativan način ih upoznao sa biodiverzitetom.

Opširnije: Predavanje "Upoznajmo biodiverzitet"

Treća slikarska kolonija GrgurevciDana 10-12 novembra 2013 u Etno kući Majka Angelina održana je treća likovna kolonija koju je predvodio profesor Petar Gajić sa svojim učenicima, akademskim slikarima Goran Bujišić, Nemanja Jovičić, Dragana Đurđević. Veliku pažnju kao i inspiraciju doživeli su i našli u tematici seoskog domaćinstva, podsetili se na duh prošlog vremena kada su nekada kao deca odlazili kod svojih baka i predaka. Bio je to dan za lepo druženje sa meštanima ovog divnog sela na južnim obroncima Fruške Gore koje treba doći, posetiti i videti. Prijateljstvo je na delu.

Ovu manifestaciju propratili su lokalni mediji koji su se uverili u istinitost priče sa slikarima, pesnicima, muzičarima, poljoprivrednim proizvođačima. Vreme je proteklo u prijatnoj atmosveri, a sa fudbalskog igrališta, gde je održana utakmica između seoskog kluba i organa lokalne samouprave pozvan je i zamenik gradonačelnika gospodin Tomislav Janković.

Opširnije: Treća likovna kolonija

5kazanjeGrgurevce ćete poznati još iz daleka po crkvenom tornju, svi okolo su ćoškasti a jedino se grgurevački okruglo beli. Ni majku Angelinu nije teško poznati.

Ostala je jedina od svojih, među najstarijima je u Grgurevcima, tu je i rođena dvadesetdruge. Imala je jednog brata i četiri sestre, peto žensko u kući, kaže da joj se ni matera nije obradovala. Ni majka Angelina se odavno ne raduje, od rata ne skida crninu i ne ide tamo gde je veselje. Drugima to ne brani, ali se toga kloni. Pusti u svoju kuću i mladost i pesmu, goste ne odbija, al’ žalost od sebe ne tera.

Kad su Nemci okupirali Grgurevce, divani mi majka Angelina, bilo je partizana okolo po šumama. Bili su malko slobodniji, dolazili su u selo, naprave navek neki cirkus, onako sremački, iz i inata i otpora prema okupatoru. Upadnu Nemci jedno jutro u selo, isteraju sve na sokak i muške oteraju u centar sela. Niko nije ni mislio da se više neće vratiti u svoju avliju. Ostali mušku zauvek na kraju sela, žene ostadoše same, s decom, zemljom, kućom, marvom, konjima i alatima. Žalost može i da pričeka, al’ posao ne. Jesti i živeti se mora, makar na silu i u inat.

Opširnije: 5kazanje u etno kući Majka Angelina

Seosko turističko domaćinstvo TV WiFi

 
◄◄
►►
mart 2019
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Grgurevci

Fond Turistički klaster Srem

Zvanicna prezentacija grada Sremska Mitrovica

Nacionalna sluzba za zaposljavanje

Vlada APV

Master plan održivog razvoja Fruške Gore

Master plan odrzivog razvoja Fruske Gore

logo footer Izrada sajta Informatics Business Solutions - Sva prava zadrzana